MARJATILAN TARINA

mansikkaa ja mustaherukkaa Markkulan Marjatila

Me täällä Markkulan Marjatilalla viljelemme mustaherukka ja mansikkaa keskellä keskisuomalaista puhdasta luontoa Multian Isojärven kylällä. Olemme viljelleet laadukkaita makeita marjoja jo yli 20 vuoden ajan.

Marjojen terveellisyys, hyvä maku ja korkea laatu ovat meille tärkeitä. Haluamme, että marjojen vitamiinit, muut terveysvaikutteiset ainesosat ja kesän maut säilyvät aromikkaina ja hyödyllisinä. Mielestämme marjat ovat suomalaista superruokaa parhaimmillaan!

Mansikkaa ja herukkaa vuodesta 1997

Markkulan mailla on viljelty maata ja hoidettu metsää jo satojen vuosien ajan. Lypsylehmiä oli navetassa vielä 1980-luvulla ja onpa täällä toiminut joskus sahakin. Markkulassa on aina panostettu suomalaisen maatalouden jatkuvuuteen ja elinvoimaan, perinteitä ja menneiden sukupolvien työtä unohtamatta.

1990-luvulla Markkulassa siirryttiin viljelemään mustaherukkaa ja mansikkaa sekä valmistamaan erilaisia marjatuotteita oman tilan marjoista. Ensimmäiset mansikat poimittiin myyntiin heinäkuussa 1997. Vuosien saatossa marjojen viljelyalaa ja lajikevalikoimaa on lisätty.

Marjatilan väki

Nyt Markkulan Marjatilan yrittäjänä toimii Katri-Maija Heikkinen perheineen. Katri-Maija teki ison elämänmuutoksen vuonna 2015 kun päätti jatkaa vanhempiensa Aulikki ja Tauno Kallion aloittamaa marjatilatoimintaa ja vaihtaa toimittajan ammatin marjatilan emännän haalareihin.

Katri-Maijan apuna ja tukena  tilalla on aviomies “tilavisualisti” Henri, joka ajaa kesäisin marjataksia, niittää herukkamaan rivivälejä ja talvisin opettaa lapsia. Pehtooriksi itseään tituleerava Tauno-pappa siirtää hiljaista tietotaitoa ja vankaa viljelyteknistä kokemustaan seuraavalla polvelle. Pehtoori on myös edelleen suurena käytännön apuna niin peltotöissä kuin logistiikassa. Aulikki-mamma hoitaa marjatilan mailla sijaitsevien vuokrahuviloiden toimitusjohtajan pestiä.

vuoden marjateko

Hedelmän- ja marjanviljelijäin Liiton Keski-Suomen piiri myönsi Katri-Maijalle vuoden 2014 Keski-Suomen marjateko -tunnustuksen rohkeudesta ryhtyä marjanviljelijäksi ja maaseudun yrittäjän arjen kuvaamisesta sosiaalisessa mediassa avoimesti, myönteisesti, mutta samalla realistisesti.

osuuskunta tärkeä kumppani

Olemme mukana myös Keuruu-Multia Peltomarjat -osuuskunnassa. Keurusseudulla on kymmenkunta marjatilaa, joilla viljellään eri värisiä herukoita noin 120 hehtaarin alalla. Osuuskunta markkinoi konepoimittua herukkaa mm. teollisuuteen ja torikauppiaille. Kaksi poimintakonetta kiertävät tilalta tilalle ja kaikki osallistuvat talkoisiin. On hieno kuulua porukkaan, jossa yhteistyö todella toimii! 40-vuotisjuhliaan viettänyt osuukunta palkittiin Keski-Suomen vuoden 2016 marjateko -tunnustuksella.

vuokramökit järven rannalla

Marjatilan mailla sijaitsee myös Huvilaranta Oy, jonka kolme tasokasta vuokrahuvilaa, Villa Akuliina, Villa Kukkula ja Villa Kantri, valmistuivat 2010-luvun alussa. Tutustu ja tule lähilomalle liikkumaan luontoon ja nauttimaan maaseudun rauhasta!